Ko je upravnik stambene zajednice

Upravnik stambene zajednice je volonter iz redova vlasnika posebnih delova zgrade, koji obavlja neprofesionalni posao upravljanja.

Upravnika stambene zajednice izaberu vlasnici posebnih delova između sebe. Izuzetno, može da bude i član domaćinstva koji stanuje zajedno sa vlasnikom u zgradi, uz dopunska ovlašćenja registrovana kod bilježnika.


Kako da odaberemo upravnika iz redova vlasnika posebnog dela?

Ako imate profesionalnog upravnika ili prinudnog profesionalnog upravnika, onda profesionalnom upravniku podnesete zahtev o sazivu skupštine stanara sa dnevnim redom izbora upravnika iz redova vlasnika. Upravnik raspisuje skupštinu u razumnom roku najviše za 10 dana. Ako upravnik ne sazove skupštinu sa predloženim dnevnim redom, onda imate pravo da sazovete skupštinu bez prisutnosti profesionalnog upravnika. Tada načinite zapisnik o izboru upravnika iz redova vlasnika. U roku 8 dana morate pisanim putem preporučenom poštom obavestiti profesionalnog upravnika o izboru novog upravnika. Ako upravnik neće da preda dokumentaciju i izveštaj, onda postupate po uputstvu ovlaštenog registratora stambenih zajednica u opštini kojoj pripada stambena zgrada.

Uvek sledite uputstva koje vam daje Zakon kao i registrator stambenih zajednica.

Za upravnika glasaju svi vlasnici posebnog dela, koji imaju pravo glasa.
Pravo glasa imaju vlasnici koji poseduju stan, poslovni prostor, tehnički prostor, sklonište, garažu, garažno mesto, garažni boks ili neku drugu prostoriju u vlasništvu (ne u zakupu – najmu) Vlasnici posebnih delova poseduju onoliko glasova koliko posebnih delova imaju u vlasništvu, jedino vlasnici garaža, garažnog mesta ili garažnog boksa imaju po jedan glas, ako je to jedino njihovo vlasništvo u zgradi. (primer: ako neko ima u vlasništvu stan i garažu,, garažnog mesta ili garažni boks, u tom slučaju vlasništvo garaže, garažnog mesta ili garažni boks ne nose glas odluke).
Još jedno ograničenje postoji, ukoliko na posebnom delu ima 2, 3, ili više vlasnika, ako na skupštinu stambene zajednice dođe samo 1 od vlasnika a nema overeno ovlašćenje drugih suvlasnika posebnog dela, onda njegov glas nosi samo 1/2 glasa kod 2 suvlasnika ili 1/3 glasa kod 3 suvlasnika tog posebnog dela.
Za glasanje upravnika iz redova stanara je potrebno više od 50% glasova svih vlasnika posebnih delova. To znači ako u zgradi ima 6 posebnih delova i na sednicu dođe troje vlasnika koji imaju u vlasništvu tri posebna dela, ne mogu izabrati upravnika iako je kvorum za održavanje sednice postignut prisustvom 50% vlasnika ali nije ispunjen uslov više od 50% glasova u tom slučaju potrebno je 4 glasa za upravnika.
Opet na sednicu dođe 6 vlasnika, svih 6 su suvlasnici do 1/2 pojedinog posebnog dela u tom slučaju opet ima samo 50% glasova što je nedovoljno za izbor upravnika. Ali ako je samo jedan od te šestorice sam vlasnik posebnog dela, onda se računa da ima na skupštini 1+5×1/2 glasa što je ukupno 3 i 1/2 glasa ili 58,33% glasa za ispunjen je uslov više od 50% glasova i skupština može odabrati upravnika.

U sledećem blogu ćemo obraditi obaveze upravnika iz redova vlasnika posebnih delova.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: